UYUYAN TANRIÇA

UYUYAN TANRIÇA, GEZER,GÖRÜR, ANLATIR

Düzenli yapılması gereken şeylerle pek de aram yoktur,bu yüzden kafama göre yazıyorum.Herşey hakkında yazabilirim,zaten keyifli olanda bu benim için.Sende keyfine bak lütfen:))

18 Şubat 2011 Cuma

KARA TURP VE MÜTHİŞ FAYDALARI

  Rahmetli anneannem turp ve şalgam için şunu derdi hep,''SENEDE BİR KEZ YEMELİ ,YEMESENDE TARLASINDAN GEÇMELİ''.   O kadar şifalılar yani...

  Hastayım,hem de 10 gündür.Kayınvalidem hastalanmıştı ona bakmaya gittim ve akabinde hasta oldum.Grip desem değil,üşütme desem  o da değil.Astım gibi nefes aldırmıyor ,öksürük yok ama boğazlarım şiş,başağrısı var.Garip bir durum.Ben ilaç kullanmam.İlaca da çok büyük hastalıklar dışında karşıyımdır.İlaçlar hastalığı iyileştirmez sadece semptomları ortadan kaldırır benim gözümde.Bu yüzden doğal ilaçlara başvururum hemen.Tam 4 cilt şifalı bitkiler ansiklopedim vardır.Ve gerçekten işime de yararlar.Hem antibiyotikler gibi bir taraftan yapıp öbür taraftan yıkmaz ,başka rahatsızlıklarıda tamir ederler.Bende son 3 yıldır alerjik astım var.Temizlik maddeleri yaptı..Ama sadece şubat-nisan arası bu sıkıntıyı yaşarım.Gene böyle zamanlarda kara turbu keşkettim.Çoğu tarifte balla karıştırmak yada içine oyup bal koymak ile ilgili tarifleri vardı.Ben turbu çok severim,aldım bir kara turp onu iyice yıkadım ve kabukları ile yedim.Ama ne yemek! İçindeki doğal baharattan gözlerimden yaşlar gele gele yedim.O kadar yoğun yakıyor yani.Ama ertesi sabah kalktığımda öksürükden eser kalmamıştı.O gün bu gündür karaturp benim başımın tacıdır.Tam da mevsimi şu aralar .Aralık sonundan Mart sonuna kadar tüketebilirsinizBen turbu yedikten 1 saat sonra falan portakal+limon sıkıp içiyorum.Midesi hassas olanlar karaturbu kesinlikle aç karnına yemesinler.Peki nedir bu müthiş turbun faydaları...
*Ukraynalılar,Almanlar, Polonyalılar ,Ruslar yani Doğu Avrupalılar ve Asyalılar kara turpu çok sever ve bir çok hastalıklara karşı onu doğal ilaç olarak kullanırlar.Benim Ukraynalı arkadaşım sofrasından eksik etmez bir de çorbasını yapar.
*Bol C vitamini, iyot ve kükürdüyle turpun, karaciğeri mideyi çalıştırdığını, böbreklerdeki kum ve taşı döktüğünü, bronşlara çok iyi tesir ettiğini, dalak şişliğini giderdiğini ve cildi güzelleştirdiğini ,turpun bağırsakları dezenfekte edip pekliği giderdiğini, akşam yenilen turp veya içilen bir bardak turp suyunun çok iyi uyku verdiğini biliyoruz.Yapısında B bir ve C vitaminleri, Raphanol, Tocoppherol ,Hardal yağı glikosidleri ve az miktarda esans (Eterik yağ) bulunur.
*Kara turp ve kırmızı turp salata olarak yendiği gibi, turp yapraklarını çorbalara da atmakta yarar vardır. çünkü bu yeşil yapraklar madensel tuzlar ve vitaminler yönünden zengindir. Ancak midesi zayıf olanlar aşırıya kaçmamalıdır. Zira çok yenildiğinde bulantıya neden olur.Aç karnına zayıf mideliler yememelidirler.
Bağışıklık sistemi güçlendirir.Turp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca gebe kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma  tehlikesini en aza indirir.
Sıkıntıyı Giderir Uyku Verir:
Uykusuzluktan yakınıyorsanız yatarken her iki baldırınıza kıyılmış turp lapası koyun. Başınıza hücum etmiş olan kan aşağılara doğru çekilir, kafanız serinler bu da size uyku getirir.
Erkeklik Gücünü Arttırır:
 Gaz yapan besinler  mide ve bağırsaktan şişirir, bu şişkinlik erkeğin cinsel gücünü arttırır. Gaz yapan turp bu özelliğiyle cinsel arzuyu arttıran besinlerin başında gelir. Büyük bir ihtimalle gaz dolu bağırsakların testislere yaptığı baskı buna sebep oluyor.
Kanserin ilerlemesini yavaşlatır.                                       
Avusturyalı Dr. R.Breuss'a göre bir kanser hastası 42 gün sadece turp, havuç, kiraz ve patates yiyerek beslenirse bedenin kansere karşı direnci artar. Hastalık tümüyle iyileşmese bile tömürlerin olumsuz faaliyeti ve başka organlara sıçraması önlenmiş olur.Turp, familyasındaki diğer sebzeler gibi, bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma en aza indirir. Bu kanser türleri arasında akciğer ve kalınbağırsak kanserleri sayılabilir. Ama unutmayın ki  tüm kök bitkilerin böyle bir gücü vardır..
Alerjiyi İyileştirir:
Kanı temizleyici özelliğinden dolayı siyah turp allerjileri de iyileştirir, İdrar yollarındaki ve böbreklerdeki taşların düşmesini kolaylaştırır. İştah açar. İskorpit hastalığına karşı etkili bir doğal ilaçtır.

Bununla beraber:
1- Romatizma ve damar sertliğine iyi gelir.
2- Ağn keser. Lapası ağrıyan bölgeye konulursa ağrılar hafifler.
3- Kara turpu çiğnemek diş etlerinizi güçlendirir.
4- Kanı zehirlerden temizler ve idrar söktürür.
5-  Isıtıcı olduğu için boğaz hastalıklarına karşı şifalı bir ilaçtır. Solunum yollarındaki yangıyı giderir.Eczanelerde satılan öksürük ilaçlarının çoğunda turp vardır.Yüksek oranda içerdiği antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma riskini de  dönemli ölçülerde azaltır.

6-Turp, içerdiği yüksek orandaki potasyumla, yüksek tansiyonu düşürür.
7-Böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede, ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonunda, romatizma yangılarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada kişilerin bolca turp yemeleri öğütlenmektedir. Ayrıca sıkılarak elde edilmiş turp suyu, öksürüğe ve bronşite iyi gelir. 
8-İki ölçü bala bir ölçü turp suyu karıştırılarak içilirse öksürüğü keser. Astımlıların solunumunu düzene sokar.
9- Kan yapar.
10-Tükürük ve mide salgısını artırır, sindirimi hızlandırır yani zayıflamaya yardımcıdır, mikrop öldürücü etkisi vardır.

Kullanılmaması  gereken haller:
*Safra kesesinde taş varsa kullanılmamalıdır.
* Uzun süre kullanılırsa mideyi tahriş edebilir.
*Tiroid hastaları doktora danışmalıdır.

Benim kitaplarımdan (Ramiz Dara'nın yazdığı)birinde şunları yazar:
Anayurdu Mısır mı.Çin mi Japonya mı tartışılmalı biraz.Yunanca da raphanus (hızlı büyüyyen) sativus (kültürü yapılan)demektir.
Heredotos'un anlattıklarına göre mikrop önleyeci,salgın hastalıkları engelleyiciliği ta eski Mısır'da bile biliniyor olmalı ki Keops piramidinin yapımında  işçilere soğan ,sarımsakla birlikte turp'da yedirilmiştir.Karnak tapınağında ki çivili belgelerde de adı geçer.
Uygur Türkleri'nin  tıp kitaplarında turpun adı ''TURMA''dır-ki bu sözcüğün hala  Anadolu köylerinde günümüzde de kullanıldığını biliyoruz. ''Turbu dövüp,sıkıp,suyunu alıp,susam yağı ile karıştırılıp damlatılırsa ,ağrı geçer,söner.
Orjinali: turmanı sokup,sıkıp,suvın alıp,künçit yağı  birle katıp,tamızsar,agrıg söner.
Osmanlılar döneminde de yukarıda anlatılan etkileri elde etmek için çeşitl macunların içine turp tohumu karıştırılmıştır.

Kara turp Alman resmi gazetesinde 24.9.1986 tarihinde yayınlanıp ( Heftnummer:177a, ATC-Code:A16AY) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir.



6 yorum:

  1. Kimse bu Mübarek nimeti beğenmiyor, Neymiş efendim kapkara bişeymiş yok efendim çok yakıyormuş falan filan, Yemeyenler, buyursun bana göndersin ben sizin namınıza şapurtatırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) haklısınız, aslında vatanımızın topraklarında yetişen bu harika nimetlerin kıymetini bilmiyoruz ayrıca kara turp rendelenip ,havuç, limon tuz ve zeytinyağıyla harika gider.

      Sil
  2. yani oyle bir sayfa yapmissin ki, arkadaki resimin baskinligindan yazdigin yazilar okunmuyor. gerci hepsini okuyamadim ama yine de bilgiler icin sagol.

    YanıtlaSil
  3. madem öyle :)) sırf sizin için arka planı değiştireceğim.güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya mahcup ettiniz beni.. ama bu sekliyle gercekten de harika olmus. bundan sonra blogunuzun devamli takipcisiyim. cok tesekkur ediyorum, basarilar diliyorum.

      haldun

      Sil
  4. rica ederim Haldun bey, ben farkında değildim, siz söyleyince fark ettim.Asıl ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil